تجربه سفری لوکس ایمن لذت بخش با قطارهای فدک

مسجد امام اصفهان (مسجد شاه): معماری و تصاویر و تاریخچه

آنچه در این مطلب خواهید خواند:

مسجد امام اصفهان (مسجد شاه): معماری و تصاویر و تاریخچه

مسجد امام اصفهان در مرکز شهر تاریخی اصفهان که لقب پایتخت فرهنگی ایران را به خود اختصاص داده جای گرفته است. در مرکز شهر اصفهان میدانی با نام میدان نقش جهان واقع شده است و به علت خدمت، نوع کاربری، زیبایی تاریخی و آثار باستانی بودنش در سازمان یونسکو به ثبت رسیده است.

در اطراف میدان نقش جهان بازار قیصریه، عمارت عالی قاپو، مسجد شیخ لطف الله و در ضلع جنوبی آن مسجد امام است که در تاریخ ۱۰۲۰ هجری قمری توسط شاه عباس احداث شده است.

این مسجد به جز فضای معنوی، مذهبی، تاریخی و فرهنگی از معماری بسیار خاصی برخوردار است که کمتر در جهان نمونه های آن پیدا خواهد شد که چشم و دل هر بیننده ای را به خود جذب و برای مدتی که در آن مسجد حضور دارند به دلیل خاص بودن از تمامی هوش و حواس خود جهت ضبط لحظه ها استفاده می‌کنند.

 

تاریخچه مسجد امام اصفهان

مسجد شاه اصفهان
مسجد شاه

مسجد امام اصفهان یکی از خاص ترین بناهای ساخته شده در زمان صفویه به دستور شاه عباس صفوی می باشد. چنانچه گفته شد این بنا در بخش جنوبی میدان امام واقع شده است. سردر کاشیکاری شده مسجد با تزئین بسیار دل انگیز آن در سال ۱۰۲۵ به پایان رسید و این در حالیست که بخش های دیگری از مسجد همواره به طور کامل ساخته نشده بودند.

مسجد شاه سابق از جمله برجسته ترین و بی همتاترین عمارت های ساخته شده در جهان است. در سر در مسجد جامع یک کتیبه وجود دارد که در سال ۱۰۲۵ علیرضا عباسی آن را ایجاد نموده است و بیانگر آن است که شاه عباس مسجد را با اموال خود احداث نموده و هدف او ثوابی بوده است که می خواسته به جدش شاه طهماسب برسد.

معماری مسجد جامع اصفهان و مشخصات بنا

معماری مسجد شاه از جمله خاص ترین معماری های پس از اسلام شناخته شده است. این مسجد دارای یک گنبد اصلی با ۴ مناره و ۲ شبستان می باشد.  از جمله زیبایی های خاص مسجد امام محراب مرمری آن است. در زمان صفویان دو مدرسه نیز در دو سمت مسجد امام ایجاد شد که یکی را مدرسه سلیمانیه و دیگری را در زمان حکومت ناصر الدین شاه به دلیل ترمیم و مرمتی که صورت گرفت مدرسه ناصریه نامیدند.

زاویه میان محور سردرب مسجد (محور سر درب روبه میدان نقش جهان است) و محور مسجد (محور مسجد رو به قبله است) زاویه ای بسیار خاص ایجاد شده است و این نتیجه معماری بی نظیر معمار این بنا می باشد. جالب است بدانیم میدان به سمت جنوب متمایل است اما مسجد جامع به سمت جنوب غربی متمایل ساخته شده است.

متدی که برای کاشی کاری های این مسجد انتخاب شده است متد نوین هفت رنگ می باشد. همچنین خوش نویسی ها، سنگ تراشی ها و منبت کاری های هنرمندان جلوه و زیبایی این اثر را چند برابر نموده است.

یکی از بهترین تفاسیری که می توان در پس زمینه مسجد امام یافت هماهنگی و وحدت در ساخت آن است چنانچه با نگاه به این مسجد تصور می شود تنها یک نفر کار ساخت این بنا را به انجام رسانیده، و در پس این موضوع به وحدتی که در نماز جماعت در میان نمازگزاران است خواهیم رسید.

مسجد جامع توسط ۱۸ میلیون تکه آجر و ۴۷۴ هزار کاشی بنا شده است. همچنین سنگ های مرمر در بنا به وفور یافت می شوند. بلندی مناره های مسجد تقریبا ۳۳ متر اندازه گیری شده و این در حالیست که مناره هایی که بالای بخش شبستان مسجد واقع شده اند حتی به مراتب بلند تر نیز می باشند. در بخش ورودی دو قاب ساخته شده است که نمایانگر طرح سجاده نماز هستند.

سطوح تزئینی که در مسجد امام به کار رفته اند از مهمترین ارکان معماری شناخته شده اند. از آنجایی که در مساجد به کار بردن تصاویر افراد و شخصیت ها غیرمجاز بوده است معماران از دیگر نقش های هنری برای تزئین و زیباسازی آنها بهره جسته اند.

نمای داخلی مسجد امام اصفهان
مسجد امام اصفهان

توصیف کلی بخش های مسجد امام

این مسجد یک گنبد و یک صحن اصلی در زیر آن دارد. منار اصلی مسجد در راستای قبله ساخته شده و منار دیگر در راستای میدان بنا شده است. در آن ایوان های چهارگانه وجود دارند و شبستان های غربی و شرقی نیز به همراه مدرسه های سلیمانیه و ناصریه در مسجد احداث شده اند.

سنگاب های مسجد جامع اصفهان

در مسجد امام هفت سنگاب شامل :

  • سنگاب درب ورودی
  • سنگاب چهلستون غربی
  • سنگاب چهلستون شرقی
  • سنگاب گنبد غربی
  • سنگاب گنبد شرقی
  • ۲ سنگاب دیگر

می باشد. سنگاب درب ورودی و چهلستون غربی از سنگ یشم ساخته شده اند و دارای حفاظ می باشند. سنگاب چهلستون شرقی از آهک ساخته شده و سنگاب گنبد غربی و شرقی به جنس مرمر هستند. در بخش جنوب غربی مسجد و در بخش شرقی ورودی اصلی نیز ۲ سنگاب دیگر واقع شده اند.

مسجد امام
مسجد امام

 

بر روی سنگاب چهلستون غربی علاوه بر طراحی ها و حکاکی ها اشعاری دیده می شود که در بین آنها شعری در وصف حضرت علی (ع) خودنمایی می کند:

چون به فرمان سلیمان شاه جهان آنکه باشد فلکش از مه نو حلقه به گوش
علی حبه جنه
شاه جم‌جاه کز آوازه آب تیغش شد به کانون جهان آتش بیدار خموش
قسیم النار و الجنه
گشت در مسجد شاه این قدح آب تمام که ز هم چشمی او جام بیامد به خروش
وصی المصطفی حقاً
نیست بر ساغر زرین فلک چشمک‌زن بسکه موجش شده چون آب گهربار ز نوش
امام‌الانس و الجنه
گرچه سرپوش به دریا نتوان پوشیدن لیک بر شهرت بحرست حبابش سرپوش
یا قاهرالعدوّ
حضر چون وصف روان‌بخشی این آب شنید گفت با آب بقا آب رخ خود مفروش
یا والی‌الولی
چون به یاد شهدا آبخوری می‌گوید لب باز قدح او که به جان بادت نوش
یا مظهرالعجایب
فکر سامی پی تاریخ به هر سو می‌گشت گفتمش زمزمی از کعبه ثانی زده جوش

یا مرتضی علی ۱۰۹۵

سخن پایانی

مسجد امام در میدان نقش جهان اصفهان که در دوره صفویه به طرز چشمگیری ساخته و طراحی شده است چشم  هر گردشگری را به خود جذب کرده است .و از لحاظ معماری بی نظیر می باشد. بازار، و عمارت ها که ازسمت شمال و غرب و شرق آن قرار دارند ، زیبایی خاصی رو به این میدان داده اند.

کاشی کاری، منبت کاری های زیبا، همچنین سنگاب هایی از جنس مرمر که در این مسجد بکار رفته شوق هر بینده ای را به وجد می آورد. مسجد شاه صفوی در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شماره ثبت ۱۰۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران در به ثبت رسیده است.

 

نگاهی گذرا به برخی خدماتی که توسط مهمانداران و پرسنل تشریفات در قطارهای ۵ ستاره فدک ارائه می شود:

[stextbox id=’info’ direction=’rtl’]

  • عایق های صوتی و حرارتی
  • سامانه روشنایی و نورپردازی ویژه
  • تخت های بزرگتر از اندازه استاندارد (۶۰۰*۱۷۶۰)
  • ارائه سرویس خواب با کیفیت متفاوت

[/stextbox]

همچنین می توانید در هر لحظه از شبانه روز برای خرید بلیط قطار فدک از صفحه اصلی سایت استفاده نمایید.

قطار فدک رمز یک سفر با کیفیت می باشد.

[stextbox id=’info’ direction=’rtl’]

در صورت نیاز می توانید با شماره زیر با ما در ارتباط باشید

شماره تماس: ۵۴۸۲۴-۰۲۱

[/stextbox]

 

 

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

نوشته های مرتبط

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x